Gabriel Le Senne insta els Parlaments a fer un ús auster i eficient dels fons públics

Notícia del Parlament - 4 d'octubre de 2024

La plenària de la COPREPA reunida a Palma ha elegit Enrique Ossorio com a nou president de la Conferència de Presidents de Parlaments Autonòmics.

ÀLBUM FOTOGRÀFIC

Avui, 4 d'octubre de 2024, s'ha reunit a Palma la plenària de la Conferència de Presidents de Parlaments Autonòmics (COPREPA). La plenària ha servit, entre d'altres, per plantejar propostes de col·laboració en el marc de Parlatic, i a més ha elegit Enrique Ossorio Martín, president de l'Assemblea de Madrid, com a nou president de la COPREPA. A aquesta sessió plenària de la COPREPA hi han assistit tretze presidents de parlaments autonòmics: Miguel Ángel Santalices, president del Parlament de Galícia; Jesús Ramón Aguirre, president del Parlament d'Andalusia; Juan Cofiño, president de la Junta General del Principat d'Astúries; María José González, presidenta del Parlament de Cantàbria; Marta Fernández Cornago, presidenta del Parlament de la Rioja; Visitación Martínez, presidenta de l'Assemblea Regional de Múrcia;  Marta Fernández Martín, presidenta de les Corts d'Aragó; Pablo Bellido, president de les Corts de Castella-la Manxa;  Astrid Pérez, presidenta del Parlament de Canàries; Blanca Martín, presidenta de l'Assemblea d'Extremadura; Gabriel le Senne, president del Parlament de les Illes Balears;  Enrique Ossorio, president de l'Assemblea de Madrid i Carlos Pollán, president de les Corts de Castella i Lleó. i A més, la plenària ha comptat amb l'assistència del president del Senat, Excm. Sr. Pedro Rollán Ojeda

El president del Parlament de les Illes Balears, Gabriel Le Senne, ha destacat que els 17 parlaments autonòmics disposen d'un pressupost anual d'uns 440 milions d'euros, mentre que les comunitats autònomes, en conjunt, administren més de 270.000 milions d'euros el 2024. "No és una quantitat menor", ha puntualitzat, alhora que ha fet una crida a la classe política a fer un ús "auster i eficient" dels recursos públics, assegurant que cada euro s'utilitzi de manera responsable.

Durant la seva intervenció a la sessió plenària en què ha cedit el testimoni de president de la COPREPA a Enrique Ossorio, president de l'Assemblea de la Comunitat de Madrid, Gabriel Le Senne ha posat en relleu la necessitat d'una reflexió constant sobre la gestió de l'erari públic: “No ens hem de deixar de preguntar si hem fet servir aquestes enormes sumes de diners amb, almenys, la mateixa prudència i diligència amb què ho haurien fet els qui s'han vist obligats a pagar-les. Si la resposta fos que no, convendria deixar d'exigir o almenys anar reduint aquests tributs com més aviat millor, per tal que la riquesa nacional s'utilitzi de la millor manera possible, en benefici de tots”, ha assegurat.

Respecte i neutralitat

Fent referència a la “creixent crispació” als parlaments que “degrada el nivell del debat polític” i constitueix una “falta de respecte tant cap a les nostres institucions com cap als ciutadans a qui servim”, Le Senne ha recordat als seus col·legues que són “moderadors dels debats i gestors dels parlaments”, i que, en el desenvolupament d'aquest rol, han de procurar mantenir en tot moment la neutralitat i la de les institucions que presideixen.

En aquest sentit, ha apel·lat als parlamentaris a moderar el to de les discussions i a evitar "demonitzacions o deshumanitzacions", subratllant que la polarització basada en la manca de respecte i en la manipulació de la veritat només pot portar a "la crisi de la democràcia".

El president del Parlament ha emfatitzat la necessitat d'un debat "obert i honest", lluny de censures o abusos de poder, i ha recalcat que les llibertats de premsa, informació i expressió "són indispensables en una democràcia real", assenyalant que sense pluralisme informatiu "no pot existir democràcia, ja que el ciutadà desinformat no pot triar amb fonament".

Igualtat davant la llei

Pel que fa a les singularitats autonòmiques, Le Senne ha fet referència a la importància de garantir la igualtat davant la llei i la llibertat de tots els ciutadans: “no hi ha espanyols de primera i de segona; tots som iguals, fills d'una mateixa pàtria de què podem estar orgullosos. Les particularitats de cada regió ens enriqueixen com a Nació”, ha afegit.

En aquest sentit, Le Senne ha apel·lat al “compromís comú” que tenen els presidents de parlaments amb els principis constitucionals que “sustenten el nostre estat de dret” i enforteixen la unitat dins de les diferències.
Finalment, ha destacat la importància de preservar la divisió de poders i el respecte als drets i llibertats consagrats a la Constitució espanyola, assenyalant que "no hi pot haver veritable democràcia quan tots els poders es concentren en unes soles mans". Per fer-ho, ha al·ludit a la necessitat d'un poder judicial independent, que garanteixi l'imperi de la llei en tot moment i per a tothom.

Elecció d'Enrique Ossorio com a nou president de la COPREPA

El president de l'Assemblea de Madrid, Enrique Ossorio, ha estat elegit president de la COPREPA, i ha avançat les línies d'actuació de la
institució per al següent mandat, en què ha instat a “defensar el marc d'actuació que tenim assignats els parlaments autonòmics a la Constitució,
els Estatuts d'Autonomia i l'ordenament jurídic”.

Ossorio ha destacat que els parlaments autonòmics han de “defensar la igualtat
entre tots els espanyols i la solidaritat, principis constitucionals de la màxima
transcendència”. Així mateix, ha subratllat que “els nostres ciutadans demanen
institucions que es justifiquin per la seva actuació, per la seva eficàcia real, per les funcions que desenvolupen i el paper que tenen en el joc actiu de l'entramat de poders que estableixen la Constitució i els nostres Estatuts dAutonomia”. Així, “hem d'implementar les eines que acostin la institució parlamentària a la societat”, ha emfatitzat.

D'altra banda, el president madrileny ha insistit que “els parlaments
autonòmics hem de ser els garants que les normes que aprovem tinguin
uns nivells de redacció que permetin una comprensió adequada per part dels seus destinataris”, de manera que “l'ús general d'un llenguatge clar i accessible per als ciutadans ajudarà a posar en valor la feina que realitzem i contribuirà que les normes siguin de més fàcil compliment”.

Evitar el to brusc

Així mateix, Ossorio ha fet una crida per erradicar “el to brusc i l'insult que, de vegades, han impregnat els debats parlamentaris des de fa alguns anys. Els ciutadans mereixen que els seus representants utilitzin l'eloqüència i una bona oratòria per persuadir i convèncer. O, si això darrer no és possible, exposar opinions i crítiques”.

D'altra banda, s'ha referit a les múltiples reformes dels reglaments dels diferents parlaments autonòmics de les últimes dècades i ha animat tots els representants parlamentaris a “compartir aquelles modificacions que hagin suposat avenços en la vida pràctica dels nostres parlaments perquè tots puguem utilitzar-los si així ho considera cada institució”.

Agraïments i col·laboracions 

El president de l'Assemblea de Madrid ha anunciat la creació d'un grup de treball que revisi i millori el reglament de la COPREPA, que actualment “no contempla moltes situacions que poden arribar a produir-se.” “Per això -ha afegit- m'agradaria comptar amb la implicació de tots els presidents. Serà alguna cosa molt important per tenir èxit”, ha incidit.

Finalment, Ossorio, que ha agraït la feina dels dos presidents de la COPREPA de l'anterior mandat, Vicenç Thomas i Gabriel Le Senne, actual president del Parlament de les Illes Balears, ha demanat “ampliar la col·laboració amb el Senat, càmera a la qual ens uneix la presència de senadors de designació autonòmica al seu si”. “A la vegada, hem de fomentar l'excel·lent relació que ja existeix entre els secretaris generals i lletrats més grans dels diferents parlaments perquè ens beneficia a tots i és un gran actiu”, ha conclòs.

Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

Correu del ciutadà

Contactau amb el Parlament, no oblideu que els camps assenyalats amb un signe (*) i en vermell són obligatoris.

Tipus de missatge

Per evitar el correu brossa generat per robots maliciosos, per favor, escriviu el resultat de la suma al camp de resultats abans de pitjar el botó d'enviar.

El resultat de

El termini de resposta serà de dos dies hàbils a partir de l'enviament.

Política de Privacitat de dades*

Multimèdia

No hi ha cap emissió en directe en aquests moments.
La següent emissió serà: dia 22/10/2024 a les 09:00h del Ple del Parlament de les Illes Balears

Canal YouTube del Parlament                                   

No hi ha emissió en directe

Enllaços d'interès

Enllaç Biblioteca

Biblioteca del Parlament de les Illes Balears

Des d’aquí podeu accedir a la cerca de llibres i altres publicacions en el catàleg de la biblioteca i a una sèrie de dossiers relacionats amb l’activitat parlamentària.

Enllaç Junta Electoral

Junta Electoral de les Illes Balears

La Junta Electoral de les Illes Balears posa a la vostra disposició informació corresponent a les eleccions al Parlament de les Illes Balears i als consells insulars.

Peu de pàgina

Idioma:




    Nre. de visites : 76660237

Mapa Web   Política de privacitat   Avís legal

Carrer Conqueridor, 11. 07001 Palma, Tel. 971 228 281 Fax 971 718 201