El Ple convalida dos decrets llei i rebutja la derogació de la llei de memòria i reconeixement democràtics de les Illes Balears

Notícia del Parlament - 17 de desembre de 2024

Un decret llei convalidat avui corregeix les trenta-quatre esmenes de VOX aprovades a la llei de simplificació i racionalització administrativa i l'altre prohibeix la implantació de nous habitatges unifamiliars aïllats i equipaments sensibles en àrees de prevenció de riscs (SPR-APR) d’inundació, i en zones de flux preferent i zones inundables en sòl rústic. A més, tampoc permet legalitzar les edificacions fora d’ordenació existents en aquestes àrees.

El Ple del Parlament de les Illes Balears s'ha reunit avui dia 17 de desembre de 2024, amb els punts de l'ordre del dia següents

 

PREGUNTES

El primer punt de l'ordre del dia ha correspost a la formulació de les preguntes de control per part dels grups parlamentaris als membres del Govern de les Illes Balears, amb sol·licitud de resposta oral davant el Ple.

 

INTERPEL·LACIÓ

Al segon punt de l’ordre del dia s'ha substanciat la Interpel·lació del Grup Parlamentari Socialista, relativa a política general del Govern de les Illes Balears en matèria de comerç.

El diputat Marco Antonio Guerrero ha interpel·lat Alejandro Sáenz de San Pedro, conseller d’Empresa, Ocupació i Economia del Govern de les Illes Balears, perquè doni explicacions sobre els motius o propòsits de la conducta de l’executiu en qüestions de la política general referida.

 

MOCIÓ

En el tercer punt de l'ordre del dia  el Ple ha APROVAT diversos punts de la Moció RGE núm. 17628/2024, del Grup Parlamentari Socialista, relativa als efectes que el canvi climàtic provoca sobre el sector primari a les Illes Balears, derivada del debat de la Interpel·lació RGE núm. 6152/23.

Text i votació de la Moció presentada pel Grup Parlamentari Socialista, defensada per la diputada Malena Riudavets, relativa als efectes que el canvi climàtic provoca sobre el sector primari a les Illes Balears

1.- El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears a reforçar les polítiques de suport al sector primari i a promoure models de producció sostenibles i adaptats a les característiques i necessitats del territori insular, amb especial atenció a la preservació del medi ambient i la biodiversitat.

Aprovat per 52 vots a favor i 5 en contra (VOX)

2. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears a impulsar mesures específiques de suport a l’agricultura extensiva i a reconèixer-la com el model tradicional de les Illes Balears pel seu paper essencial en la conservació del paisatge, la protecció del medi ambient i l’adaptació als efectes del canvi climàtic.

Rebutjat per 33 vots en contra (Mixt-Llorenç Córdoba, VOX, Popular, Agustín Buades, Francisco José Cardona) i 24 a favor (Mixt-Unides Podem, Mixt-MÉS per Menorca, MÉS per Mallorca, Socialista)

3. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears a incrementar els recursos destinats a fomentar l’agricultura ecològica i regenerativa i a facilitar la transició dels agricultors a aquests models mitjançant subvencions, formació tècnica i accés preferent a mercats locals.

Rebutjat per 33 vots en contra (Mixt-Llorenç Córdoba, VOX, Popular, Agustín Buades, Francisco José Cardona) i 24 a favor (Mixt-Unides Podem, Mixt-MÉS per Menorca, MÉS per Mallorca, Socialista)

4. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears a prioritzar la compra pública de productes ecològics, regeneratius i locals en totes les institucions públiques, i a assegurar que hospitals, escoles i altres serveis públics consumeixin productes sostenibles de les Illes.

Rebutjat per 33 vots en contra (Mixt-Llorenç Córdoba, VOX, Popular, Agustín Buades, Francisco José Cardona) i 24 a favor (Mixt-Unides Podem, Mixt-MÉS per Menorca, MÉS per Mallorca, Socialista)

5. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern a decretar una moratòria immediata per a la instal·lació de noves “macrogranges” i l’ampliació de les ja existents, i a garantir que qualsevol futur desenvolupament agrari sigui compatible amb la sostenibilitat i la realitat insular.

Rebutjat per 33 vots en contra (Mixt-Llorenç Córdoba, VOX, Popular, Agustín Buades, Francisco José Cardona) i 24 a favor (Mixt-Unides Podem, Mixt-MÉS per Menorca, MÉS per Mallorca, Socialista)

6. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears a incrementar la supervisió i el control sobre les “macrogranges” existents, i a garantir el compliment estricte de la normativa ambiental, sanitària i de benestar animal. A més, l'insta a dissenyar una planificació estratègica per a la seva reducció progressiva i fomentant la reconversió d’aquestes instal·lacions cap a models agraris més sostenibles i respectuosos amb el medi ambient.

Rebutjat per 33 vots en contra (Mixt-Llorenç Córdoba, VOX, Popular, Agustín Buades, Francisco José Cardona) i 24 a favor (Mixt-Unides Podem, Mixt-MÉS per Menorca, MÉS per Mallorca, Socialista)

7. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears a desenvolupar un pla específic per a la modernització del sector olivarer, amb inclusió de la recerca de varietats més resistents al canvi climàtic i la implementació de mesures preventives contra plagues com la mosca de l’oliva.

Aprovat per 52 vots a favor i 5 en contra (VOX)

8. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears a constatar i analitzar la tardança en la disponibilitat de la vacuna per a la llengua blava, i a reconèixer l’impacte negatiu d’aquest retard sobre el sector ramader. A més, l'insta a elaborar un pla d’actuació ràpid i eficaç per gestionar futures emergències sanitàries, que garanteixi l’arribada immediata de vacunes i materials necessaris per evitar situacions similars en el futur.

Aprovat per 29 vots a favor (Mixt-Unides Podem, Mixt-MÉS per Menorca, MÉS per Mallorca, VOX Socialista) i 28 vots en contra (Mixt-Llorenç Córdoba, Popular, Agustín Buades, Francisco José Cardona

9. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears a garantir una gestió eficient i sostenible de l’aigua, que prioritzi el seu ús per al sector primari i fomenti l’ús d’aigües regenerades amb la inversió necessària per millorar-ne la qualitat.

Aprovat per unanimitat

10. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern a reforçar els serveis tècnics d’assessorament agrari, amb més enginyers agrònoms i veterinaris que ajudin els productors a adaptar-se als nous reptes del canvi climàtic i a millorar la seva competitivitat.

Aprovat per 51 vots a favor, 5 en contra (VOX) i 1 abstenció (Agustín Buades)

11. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears a reforçar la vigilància i el control sobre les activitats pesqueres i a incrementar els recursos per lluitar contra la pesca il·legal i el comerç fraudulent. Aquestes mesures han d’anar orientades a protegir els pescadors locals que compleixen la normativa i a garantir la regeneració sostenible dels recursos marins.

Aprovat per unanimitat

12. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears a continuar desenvolupant el Pla de Racionalització i Modernització dels escorxadors de les Illes Balears com un pla d'inversions específiques que permetin el seu manteniment i sostenibilitat econòmica, així com la prestació d'un servei adequat al ramader que sigui pròxim i assequible. En aquest sentit, s'insta a continuar posant tots els mitjans per a cercar una alternativa al manteniment de l'escorxador d'aus d'Inca que compti amb la participació dels productors. Igualment, s'insta al govern a prioritzar entre les pròximes actuacions, la dotació de la inversió necessària perquè l'escorxador de Ciutadella pugui millorar la seva funcionalitat i eficiència, adaptant les seves infraestructures als estàndards sanitaris, de benestar animal i ambientals actuals.

(Amb esmena amb transacció del Grup Popular)

Aprovat per 52 vots a favor i 5 en contra (VOX)

13. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears a incrementar els recursos destinats a l’IRFAP, a ampliar-ne la plantilla d’investigadors per enfortir les línies de recerca en adaptació al canvi climàtic i desenvolupament sostenible del sector primari, així com per fomentar la col·laboració amb altres organitzacions investigadores de referència a nivell nacional i internacional

Aprovat per 51 vots a favor, 5 en contra (VOX) i 1 abstenció (Agustín Buades)

14. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears a destinar ajuts econòmics d'emergència als productors d'oliva afectats per la crisi de la mosca de l'oliva, amb compensacions per les pèrdues de collita i suport per a la recuperació de les explotacions

Aprovat per 29 vots a favor (Mixt-Unides Podem, Mixt-MÉS per Menorca, MÉS per Mallorca, VOX Socialista) i 28 abstencions (Mixt-Llorenç Córdoba, Popular, Agustín Buades, Francisco José Cardona

15. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears a oferir suport econòmic i tècnic als ramaders afectats per la llengua blava, especialment aquells amb explotacions a zones vulnerables com la Serra de Tramuntana

Aprovat per 30 vots a favor (Agustín Buades, Mixt-Unides Podem, Mixt-MÉS per Menorca, MÉS per Mallorca, VOX Socialista) i 27 abstencions (Mixt-Llorenç Córdoba, Popular, Francisco José Cardona)

16.- El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears desenvolupar un programa de xecs de consultoria per a la redacció de projectes de compensació d'emissions de CO2 per part de petites explotacions en el marc del Decret de petjada de carboni

Rebutjat per 33 vots en contra (Mixt-Llorenç Córdoba, VOX, Popular, Agustín Buades, Francisco José Cardona) i 23 a favor (Mixt-Unides Podem, Mixt-MÉS per Menorca, MÉS per Mallorca, Socialista)

17. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears a posar en marxa amb urgència una solució temporal per a l'escorxador d'aus d'Inca que garanteixi el seu funcionament durant el temps que no es posen en marxa les solucions a llarg termini

Aprovat per 29 vots a favor (Mixt-Unides Podem, Mixt-MÉS per Menorca, MÉS per Mallorca, VOX Socialista) i 28 abstencions (Mixt-Llorenç Córdoba, Popular, Agustín Buades, Francisco José Cardona

18. Instar al Govern Balear a la creació d’un banc públic de terres totes les illes per a tasques de recerca i generació de programes innovadors que tinguin com a objectius, entre d’altres, projectes innovadors i de recerca per a l’adaptació del sector agrícola i ramader al canvi climàtic i a fites de sobirania alimentària; així com a la perseveració de terrenys agrícoles de les dinàmiques d’acaparament privat per a usos terciaris, com ara l’immobiliari, i establir criteris en un pla territorial que permeti compatibilitzar els usos energètics renovables amb la protecció del sòl agrícola, prioritzant sempre l’interès general i el mínim impacte ambiental.

(Esmena d’addició del Grup Mixt amb transacció)

Rebutjat per 33 vots en contra (Mixt-Llorenç Córdoba, VOX, Popular, Agustín Buades, Francisco José Cardona) i 24 a favor (Mixt-Unides Podem, Mixt-MÉS per Menorca, MÉS per Mallorca, Socialista)

19. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern d’Espanya a defensar les singularitats insulars i la protecció del producte pesquer local en les negociacions amb la Unió Europea sobre les quotes i les regulacions pesqueres. Aquestes decisions han de tenir en compte no només la sostenibilitat ambiental, sinó també la viabilitat econòmica i social del sector pesquer a les Illes Balears.

 A més, s’insta al Govern de les Illes Balears a:

        Posar en marxa un pla immediat d’ajudes per a la reconversió del sector pesquer, facilitant la implementació de mesures de sostenibilitat com l’ús de malles més grans o portes pelàgiques, i garantint que les barques puguin seguir operant sense perdre competitivitat ni llocs de feina.

        Establir mecanismes de finançament que complementin els ajuts estatals i europeus, per assegurar que el sector no assumeixi en solitari el cost d’adaptació a aquestes noves normatives.

        Col·laborar amb les confraries i els agents del sector per desenvolupar un pla de futur que garanteixi la continuïtat de la pesca de proximitat, la preservació del patrimoni pesquer i el manteniment de la cadena de valor associada.

        Reforçar les mesures per regenerar els recursos marins, assegurant un Mediterrani viu i productiu per a les futures generacions.

(Esmena d’addició del Grup Mixt amb transacció)

Aprovat per 56 vots a favor i 1 en contra

Aquest text està pendent de revisió i correcció. El text oficial serà el que es publicarà al Butlletí Oficial del Parlament de les Illes Balears

El Grup Parlamentari Popular ha presentat sis esmenes de modificació, de la qual se n’ha acceptat una amb transacció. El Grup Parlamentari MÉS per Mallorca n’ha presentat quatre d’addició, que han estat acceptades pel grup proposant. El Grup Parlamentari VOX vuit de modificació, que no han estat acceptades pel grup proposant. El Grup Mixt ha presentat tres esmenes d’addició, dues de les quals dues se n’han aprovat amb transacció.

 

DECRET LLEI MODIFICACIÓ DIVERSES NORMES ORDENAMENT JURÍDIC

A continuació, en el quart punt de l'ordre del dia, el Ple ha substanciat el debat i la votació sobre la convalidació o la derogació de dos decrets llei.

El primer, el Decret llei 5/2024, de 13 de desembre, pel qual es modifiquen diverses normes de l'ordenament jurídic de les Illes Balears en matèria d'espais naturals, foment, agricultura, educació, ocupació pública, turisme, urbanisme i habitatge, ha estat CONVALIDAT per 52 vots a favor, 6 contra (VOX) i 2 abstencions (Mixt-Unides Podem, Buades). [BOIB]

El grup parlamentari VOX ha demanat que el Decret Llei sigui tramitat com a Projecte de llei, fet que ha estat rebutjat per 53 vots en contra i 6 a favor (VOX). 

Debat plenari

El Decret llei ha estat presentat i exposat per la consellera de Presidència i Funció Pública del Govern de les Illes Balears, Antònia Maria Estarellas.

Tot seguit han intervingut els diputats dels grups parlamentaris en torn a favor de la validació: Marc Pons (Socialista), Lluís Apesteguia (MÉS per Mallorca), Josep Castells (Mixt-MÉS per Menorca) i Margalida Durán (Popular). Pel que fa als grups en contra de la iniciativa s'ha manifestat Manuela Cañadas (VOX).

Contingut bàsic

El text del Decret llei 3/2024, de 24 de maig, de mesures urgents de simplificació i racionalització administratives de les Administracions Públiques de les Illes Balears, publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 71, de 28 de maig de 2024, una vegada convalidat pel Parlament de les Illes Balears, es va tramitar com a Projecte de llei. [NOTA DE PREMSA]

Com a resultat d'aquesta tramitació, la consegüent Llei de mesures urgents de simplificació i racionalització administratives de les administracions públiques de les Illes Balears va ser aprovada pel Parlament de les Illes Balears dia 26 de novembre de 2024. [NOTA DE PREMSA]

Doncs bé, durant el procés de votació en el ple del Parlament, i en la part final de la sessió, va tenir lloc un error humà, públic i notori, per part del grup parlamentari majoritari consistent en l'aprovació involuntària de trenta-quatre esmenes d'un altre grup parlamentari, la qual cosa afectà diversos preceptes de la Llei esmentada, amb una alteració substancial de la redacció i l'abast de les disposicions de la Llei, i amb incidència també respecte del text aprovat prèviament en la Comissió d'Hisenda i Pressuposts resultant de l'aprovació prèvia d'altres esmenes i transaccions. 

En aquest context, el Govern considerà necessari i urgent presentar davant el Parlament l'aprovació d'un decret llei que deixàs sense efecte tots aquests preceptes afectats per l'error de votació esmentat, i revertir d'aquesta manera la part corresponent del text reflectit en la Llei 7/2024, d'11 de desembre.

Calendari de tramitació parlamentària

28 de maig de 2024: El Butlletí Oficial de les Illes Balears publica el Decret llei 3/2024, de 24 de maig, de mesures urgents de simplificació i racionalització administratives de les administracions públiques de les Illes Balears

11 de juny de 2024:  El Ple valida el Decret de mesures urgents per a la simplificació i racionalització de les administracions públiques per 34 vots a favor (Popular, VOX, Mixt-Sa Unió de Formentera, Xisco Cardona-diputat no adscrit), i 25 vots en contra (Socialista, MÉS per Mallorca, Mixt-MÉS per Menorca, Mixt-Unides Podem). La majoria dels grups parlamentaris de la Cambra sol·liciten que el Decret llei es tramiti com a projecte de llei, la qual cosa ha és APROVADA per unanimitat.  [NOTA DE PREMSA]

24 de setembre de 2024:  Es constitueix la ponència, Mauricio Rovira és nomenat coordinador i s’inicia la redacció de l’informe. Al llarg de cinc sessions (el 24 i 25 de setembre, i el 2, 8 i 15 d’octubre) la ponència aprova 9 esmenes al Projecte de llei (consultar l’Informe de Ponència)

29 d’octubre de 2024: La Comissió d’Hisenda i Pressuposts dictamina el Projecte de llei i incorpora 73 esmenes i transaccions (consultar el dictamen). Queden pendents 490 esmenes que seran debatudes i votades en sessió plenària.

12 de novembre de 2024: Atès l’escrit presentat pels grups Parlamentaris Socialista, MÉS per Mallorca, Mixt-MÉS per Menorca i Unides Podem el Ple acorda per assentiment ajornar el debat i votació del dictamen fixat a l’ordre del dia del Ple de dia 12 de novembre de 2024.

26 de novembre de 2024: El Ple aprova la Llei de mesures urgents de simplificació i racionalització administratives de les administracions públiques de les Illes Balears amb l'aprovació dels vots particulars als articles 24, 25 i 27 de la Llei, que havien quedat sense contingut en haver estat rebutjats en ponència. l’esmena d’addició del diputat no adscrit Francisco Cardona, així com 17 esmenes de les 20 que quedaven pendents del Grup Parlamentari Popular i 34 del Grup Parlamentari VOX (podeu consultar les esmenes en aquest enllaç: EXPEDIENT)

13 de desembre de 2024: El Consell de Govern, a proposta conjunta del conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, de la consellera de Presidència i Administracions Públiques, del conseller d'Educació i Universitats, del conseller d'Habitatge, Territori i Mobilitat, del conseller de Turisme, Cultura i Esports i del conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, registrat al Parlament el dia 16 de maig mitjançant (RGE 17779/2024), perquè se li doni la tramitació parlamentària corresponent. [BOIB]

17 de desembre de 2024: El Ple convalida el Decret llei 5/2024, de 13 de desembre, pel qual es modifiquen diverses normes de l'ordenament jurídic de les Illes Balears en matèria d'espais naturals, foment, agricultura, educació, ocupació pública, turisme, urbanisme i habitatge

 

DECRET LLEI ZONES INUNDABLES

En segon lloc, s'ha procedit al debat i a la votació sobre la convalidació o la derogació del Decret llei 6/2024, de 13 de desembre, de mesures urgents per a la protecció de les persones i béns en les zones inundables de la comunitat autònoma de les Illes Balears, el qual ha estat CONVALIDAT per 26 vots a favor (Francisco José Cardona, Mixt-Llorenç Córdoba i Popular), 6 en contra (VOX) i 25 abstencions (Agustín Buades, Mixt-Unides Podem, Mixt-MÉS per Menorca, MÉS per Mallorca i Socialista). [BOIB]

Els grups parlamentaris VOX i Mixt han sol·licitat que el Decret sia tramitat com a projecte de llei, la qual cosa s'ha REBUTJAT per 49 vots en contra, 7 a favor (Mixt-Unides Podem i VOX) i 1 abstenció (Agustín Buades). 

Debat plenari

El Decret llei ha estat presentat i exposat pel conseller d'Habitatge, Territori i Mobilitat, José Luis Mateo.

Tot seguit han intervingut els diputats dels grups parlamentaris en torn a favor de la validació: Sebastià Sagreras (Popular).  Pel que fa als grups en contra de la iniciativa s'han manifestat: Idoia Ribas (VOX), i, en torn de fixació de posicions, Mercedes Garrido (Socialista), Ferran Rosa (MÉS per Mallorca), Josep Castells (Mixt-MÉS per Menorca) i Cristina Gómez (Mixt-Unides Podem).

Contingut bàsic

El Decret llei modifica la Llei 6/1997, de 8 de juliol, del sòl rústic de les Illes Balears, per prohibir la implantació de nous habitatges unifamiliars aïllats i equipaments sensibles en àrees de prevenció de riscs (SPR-APR) d’inundació, i en zones de flux preferent i zones inundables en sòl rústic.

A més, tampoc es podran legalitzar les edificacions fora d’ordenació existents en aquestes àrees. En el cas de les edificacions, construccions o instal·lacions agràries, no es pot aplicar el procediment establert dins la delimitació de les zones de flux preferent que no respectin les limitacions del Reglament del domini públic hidràulic.

D’altra banda, es prohibeixen nous sòls urbanitzables en les àrees de prevenció de riscs d’inundació, i també es disposa que la reconversió de locals existents en habitatges no és aplicable en els casos en què els locals s’ubiquin dins la delimitació de les zones de flux preferent o de la resta de zones inundables.

Per primera vegada en l’ordenament jurídic de les Illes Balears, els titulars d’habitatges i edificacions de qualsevol tipus, i, en general, de terrenys ubicats en zones inundables, en zones de flux preferent o, si s’escau, en àrees de prevenció de riscs (SPR-APR) d’inundació, estan obligats a comunicar a l’adquirent, de manera clara i fefaent, aquesta circumstància. Es preveu un règim sancionador específic en cas d’incompliment d’aquesta obligació.

Calendari de tramitació parlamentària

13 desembre de 2024: El Consell de Govern, a proposta conjunta de la consellera de Presidencia i Administracions Públiques, el conseller d'Habitatge, Territori i Mobilitat, el conseller de la Mar i del Cicle de l'Aigua i el conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, en la sessió extraordinaria de dia 13 de desembre de 2024 aprova el Decret. 

13 desembre de 2024: El Butlletí Oficial de les Illes Balears publica el Decret llei 6/2024, de 13 de desembre, de mesures urgents per a la protecció de les persones i béns en les zones inundables de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

13 desembre de 2024: El decret es registra al Parlament pequè se li doni la tramitació oportuna. [RGE 17780/2024]

17 desembre de 2024: El Parlament convalida el Decret llei. 

 

PROPOSICIÓ DE LLEI DE DEROGACIÓ DE LA LLEI DE MEMÒRIA I RECONEIXEMENT DEMOCRÀTICS DE LES ILLES BALEARS

 

Finalment, al darrer punt de l'ordre del dia, s'ha substanciat el debat i votació del DICTAMEN de la Proposició de llei de derogació de la Llei 2/2018, de 13 d'abril, de memòria i reconeixement democràtics de les Illes Balears. El Grup Socialista ha retirat les cinc esmenes mantingudes, i el Ple ha REBUTJAT l'articulat de la Proposició de llei per 26 vots en contra (Mixt-Llorenç Córdoba, Mixt-Unides Podem, Mixt-MÉS per Menorca, MÉS per Mallorca, Socialista), 6 a favor (VOX, Agustín Buades) i 25 abstencions (Popular, Francisco José Cardona), i per tant la Proposició de llei no ha estat aprovada. 

Debat plenari

Per a la defensa de les esmenes del Grup Parlamentari Socialista ha intervingut el portaveu Iago Negueruela. En torn a favor de les esmentades esmenes, ho han fet: Maria Ramon (MÉS per Mallorca), Joana Gomila (Mixt-MÉS per Menorca) i Cristina Gómez (Mixt-Unides Podem); mentre que, en torn en contra, s'ha manifestat Sergio Rodríguez (VOX). [ESMENES]

Contingut bàsic

La iniciativa legislativa rebutjada pretenia derogar la Llei 2/2018, de 13 d'abril, de memòria i reconeixement democràtics de les Illes Balears i disoldre totes les comissions, els organismes i les institucions de caràcter públic autonòmic que haguessin estat creats a conseqüència de la llei esmentada.

Tramitació parlamentària.

10 d’abril de 2024: El Grup Parlamentari VOX registra la Proposició no de Llei al Parlament de les Illes Balears.

18 de juny de 2024:  El Ple acorda la presa en consideració la proposició de llei RGE núm. 5317/24, del Grup Parlamentari VOX, relativa a la derogació de la Llei 2/2018, de 13 d’abril, de memòria i reconeixement democràtics de les Illes Balears per 33 vots a favor (Xisco Cardona-diputat no adscrit, VOX i Popular), 22 vots en contra (Mixt-MÉS per Menorca, Mixt-Unides Podem, MÉS per Mallorca i Socialista) i 1 abstenció (Mixt-Llorenç Córdoba). [NOTA DE PREMSA]

15 d’octubre de 2024:  El debat de l’esmena a la totalitat s’inclou a l’ordre del dia de la sessió plenària, però finalment el debat i la votació no es substancien perquè la esmena no va ser defensada pel Grup Parlamentari Socialista proposant. [NOTA DE PREMSA] [ESMENA A LA TOTALITAT]

6 de novembre de 2024: Es constitueix la ponència amb els membres següents: Sandra Palau i Boned i Cristina Gil i Membrado (Popular), Sr. Omar Lamin i Abeidi (Socialista), Sergio Rodríguez i Farré (VOX),  Lluís Enric Apesteguia i Ripoll (MÉS per Mallorca) i Cristina Gómez i Estévez (Grup Mixt). La coordinadora de la ponència és Sandra Palau i Boned. No s’accepta cap de les esmenes presentades.

27 de novembre de 2024: La Comissió d’Assumptes Institucionals i Generals dictamina la proposició de llei i no aprova cap de les esmenes presentades, totes del Grup Parlamentari Socialista. El debat i votació del dictamen serà inclòs a l’ordre del dia d’una propera sessió plenària en la qual es tornaran a votar les esmenes del GP Socialista i s’aprovarà, si escau, la proposició de llei.

10 de desembre de 2024: Abans de començar el Ple, per assentiment dels grups parlamentaris s'ha retirat de l'ordre del dia el debat del dictamen de la Proposició de llei de derogació de la Llei 2/2018, de 13 d'abril, de memòria i reconeixement democràtics de les Illes Balears. [NOTA DE PREMSA]

17 de desembre de 2024: El Ple rebutja el dictamen de la Proposició de Llei. [DICTAMEN]

Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

Correu del ciutadà

Contactau amb el Parlament, no oblideu que els camps assenyalats amb un signe (*) i en vermell són obligatoris.

Tipus de missatge

Per evitar el correu brossa generat per robots maliciosos, per favor, escriviu el resultat de la suma al camp de resultats abans de pitjar el botó d'enviar.

El resultat de

El termini de resposta serà de dos dies hàbils a partir de l'enviament.

Política de Privacitat de dades*

Multimèdia

No hi ha cap emissió en directe en aquests moments.
La següent emissió serà: dia 5/02/2025 a les 15:00h de la COMISSIÓ DE SALUT

Canal YouTube del Parlament                                   

No hi ha emissió en directe

Enllaços d'interès

Enllaç Biblioteca

Biblioteca del Parlament de les Illes Balears

Des d’aquí podeu accedir a la cerca de llibres i altres publicacions en el catàleg de la biblioteca i a una sèrie de dossiers relacionats amb l’activitat parlamentària.

Enllaç Junta Electoral

Junta Electoral de les Illes Balears

La Junta Electoral de les Illes Balears posa a la vostra disposició informació corresponent a les eleccions al Parlament de les Illes Balears i als consells insulars.

Peu de pàgina

Idioma:




    Nre. de visites : 85173964

Mapa Web   Política de privacitat   Avís legal

Carrer Conqueridor, 11. 07001 Palma, Tel. 971 228 281 Fax 971 718 201