El Parlament valida el Decret llei que suprimeix l'impost sobre successions i donacions

Notícia del Parlament - 27 de juliol de 2023

El Decret llei també suprimeix l'impost de transmissions patrimonials en una sèrie de supòsits. Un cop validat, s'ha procedit a la votació de la seva tramitació com a Projecte de llei, amb resultat afirmatiu per unanimitat de la cambra.

El Parlament ha ratificat Miquel Àngel Jerez i José Hila com a senadors en representació de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

[ÀLBUM FOTOGRÀFIC]

El Parlament ha celebrat avui dematí dues sessions plenàries extraordinàries. En la primera d'elles s'ha validat el Decret llei 4/2023, de 18 de juliol, de modificació del Decret legislatiu 1/2014, de 6 de juny, pel qual s’aprova el Text refós de les disposicions legals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de tributs cedits per l’Estat per 29 vots a favor (Grup Parlamentari Popular, Vox i el diputat de Sa Unió de Formentera, Llorenç Córdoba) i 21 vots en contra del Grup Parlamentari Socialista, MÉS per Mallorca, i Mixt - Més per Menorca).

El grup parlamentari Vox ha demanat que la proposta fos tramitada com a Projecte de llei, petició que ha estat aprovada per unanimitat de la cambra.

La iniciativa va ser aprovada dia 18 de juliol de 2023 en un Consell de Govern reunit de manera extraordiària i entrà al registre del Parlament de les Illes Balears dia 19 de juliol per sotmetre’l al debat de i votació sobre la seva validació o derogació per part de la cambra autonòmica en sessió extraordinària.

Debat a la sessió plenària

El debat del Decret llei s'ha substanciat avui migdia durant la sessió plenària extraordinària i s’ha encetat amb la intervenció del vicepresident i conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa, que ha presentat i defensat la validació per part de la cambra del Decret llei esmentat. 

Tot seguit, en el torn a favor de la validació del Decret llei, han intervingut els diputats Patricia de las Heras (Vox) i Sebastià Sagreras (Popular). En el torn en contra de la validació, han intervengut els diputats Iago Negueruela (Socialista), Lluís Apesteguia (Més per Mallorca), i s'han dividit el temps Josep Castells (Grup Parlamentari Mixt - Més per Menorca), Cristina Gómez (Grup Parlamentari Mixt - Unides Podem) i Llorenç Córdoba (Grup Parlamentari Mixt - Sa Unió de Formentera).

Resum del contingut

Amb el Decret s’elimina el pagament de l’impost sobre successions i donacions entre pares i fills, avis i nets, i cònjuges. En el cas d’herències entre germans o entre oncles i nebots en les quals la persona morta no tengui descendents, la reducció és del 50%, i en el cas que tengui descendents la rebaixa és del 25%. La reforma s’aplica tant a herències per causa de mort com a herències en virtut dels denominats pactes successoris o herències en vida propis del dret civil de les Illes Balears.

El Decret llei també inclou l’eliminació total de l’impost sobre transmissions patrimonials en la compra de primer habitatge habitual per a menors de 30 anys i persones amb discapacitat, amb un límit de renda de 52.800 € en declaració individual o de 84.480 € en declaració conjunta i el preu de l’habitatge no pot ser superior a 270.151,20 €.

Finalment, es redueix un 50% l’impost sobre transmissions patrimonials per a la compra de primer habitatge a joves menors de 35 anys i per a la compra d’habitatge habitual a famílies nombroses, famílies monoparentals i famílies amb persones amb discapacitat a càrrec, sempre que el preu de l’habitatge no superi els 270.151,20 €. En el cas de les famílies nombroses, el cost límit de l’habitatge podrà ser d’un màxim de 350.000 €.

Pel que fa a l'estructura i al contingut, aquest Decret llei es divideix en sis articles, una disposició derogatòria i una final.

Promesa o jurament dels nous diputats i diputades

La sessió plenària extraordinària d'avui ha començat amb la promesa o el jurament dels nous diputats i diputades que s'incorporen a l'XI Legislatura. Els nous diputats i diputades adscrits al Grup Parlamentari Popular són Isabel María Borràs i Rosselló, Maria Salomé Cabrera i Rosselló, Carmen Cañellas i Martín, Jose Luis Mateo i Hernández i Rafael Nadal i Barceló. La nova diputada adscrita al Grup Parlamentari Socialista és Silvia Cano i Juan. 

Ratificació dels senadors 

En la segona sessió plenària extraordinària s'ha procedit a la ratificació dels candidats proposats pels grups parlamentaris com a senadors en representació de la comunitat autònoma de les Illes Balears. El Grup Parlamentari Popular ha proposat Miquel Àngel Jerez i Juan i el Grup Parlamentari Socialista José Hila i Vargas.

Els grups parlamentaris Vox, Més per Mallorca i Mixt - Més per Menorca han sol·licitat procedir a una votació, fet que ha impossibilitat ratificar per assentiment de la cambra l'esmentada designació.

Aleshores, han estat ratificats com a senadors els candidats proposats amb el suport dels grups parlamentaris Popular, Socialista, el Grup Parlamentari Mixt - Unides Podem i el Grup Parlamentari Mixt - Sa Unió de Formentera, l'abstenció del grups parlamentaris Vox i el Grup Mixt - Més per Menorca i els vots contraris del Grup parlamentari Més per Mallorca.

Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

Correu del ciutadà

Contactau amb el Parlament, no oblideu que els camps assenyalats amb un signe (*) i en vermell són obligatoris.

Tipus de missatge

Per evitar el correu brossa generat per robots maliciosos, per favor, escriviu el resultat de la suma al camp de resultats abans de pitjar el botó d'enviar.

El resultat de

El termini de resposta serà de dos dies hàbils a partir de l'enviament.

Política de Privacitat de dades*

Multimèdia

No hi ha cap emissió en directe en aquests moments.
La següent emissió serà: dia 17/09/2024 a les 10:00h del Ple del Parlament de les Illes Balears

Canal YouTube del Parlament                                   

No hi ha emissió en directe

Enllaços d'interès

Enllaç Biblioteca

Biblioteca del Parlament de les Illes Balears

Des d’aquí podeu accedir a la cerca de llibres i altres publicacions en el catàleg de la biblioteca i a una sèrie de dossiers relacionats amb l’activitat parlamentària.

Enllaç Junta Electoral

Junta Electoral de les Illes Balears

La Junta Electoral de les Illes Balears posa a la vostra disposició informació corresponent a les eleccions al Parlament de les Illes Balears i als consells insulars.

Peu de pàgina

Idioma:




    Nre. de visites : 72479375

Mapa Web   Política de privacitat   Avís legal

Carrer Conqueridor, 11. 07001 Palma, Tel. 971 228 281 Fax 971 718 201