La iniciativa ha estat presentada conjuntament pels grups parlamentaris MÉS per Mallorca, MÉS per Menorca, Socialista, Podem Illes Balears i Mixt (Gent x Formentera).
El Ple del Parlament de les Illes Balears ha pres en consideració per 36 vots a favor (MÉS per Mallorca, MÉS per Menorca, Socialista, Podem Illes Balears, El Pi Proposta per les Illes Balears i Mixt) i 20 abstencions (Popular), la Proposició de llei balear de fosses. Ara, la Mesa de la cambra n'acordarà la tramesa a la comissió competent i l'obertura del termini corresponent d'esmenes, sense que en siguin admissibles esmenes de totalitat de devolució. La proposició seguirà el tràmit previst per als projectes de llei.
L'objecte d'aquesta iniciativa legislativa és triple (vegeu document):
a) Determinar la competència del Govern de les Illes Balears en la localització i la identificació de les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista a les Illes Balears i, si és possible, la recuperació i la identificació de les seves restes.
b) Protegir i preservar les fosses de la Guerra Civil i de la dictadura franquista en col·laboració amb els ajuntaments i els consells insulars.
c) Establir les pautes per a la regulació de les activitats de localització, identificació, senyalització i identificació de fosses de la Guerra Civil i la dictadura franquista en el territori de la comunitat autònoma de les Illes Balears i, si és possible, la seva exhumació.
Intervencions
Al debat substanciat, i en nom dels grups parlamentaris presentants de la iniciativa, han intervingut els parlamentaris Margalida Capellà (MÉS per Mallorca), Patricia Font (MÉS per Menorca), Silvia Cano (Socialista), Baltasar Picornell (Podem Illes Balears) i Silvia Tur (Mixt -Gent x Formentera-). En torn a favor de la proposició de llei ho ha fet Maria Antònia Sureda (El Pi Proposta de les Illes Balears) i Xavier Pericay (Mixt -Ciudadanos Partido de la Ciudadanía-); mentre que en torn de fixació de posicions, ha intervingut Miquel Jerez (Popular).